STIP

Waarom het marktaandeel verantwoord hout groeit door het STIP bedrijfskeurmerk

9 oktober 2018

Hout dat uit verantwoord beheerde bossen komt is circulair en heeft de voorkeur. Helaas groeide het marktaandeel van dat ‘goede hout’ tot nu toe maar langzaam.
Het bedrijfskeurmerk STIP brengt daar verandering in. Want bedrijven die STIP-gecertificeerd zijn, verkopen alleen maar verantwoord hout. 96%* van de respondenten bevestigt: door STIP is er steeds meer verantwoord beheerd bos!

STIP-bedrijven staan onder controle

Een FSC of een PEFC certificaat betekent dat een houtbedrijf verantwoord hout kan leveren. Maar dat is zo’n bedrijf niet verplicht. Daarom wordt er nog steeds veel hout in Nederland verkocht dat niet uit duurzaam beheerd bos komt. Bij STIP-gecertificeerde bedrijven is het andersom: die mogen geen ander hout verkopen dan ‘goed hout’. Daar worden ze op gecontroleerd door een certificatie-instelling. Niet één keer, maar steeds opnieuw. Wie STIP ziet, koopt dus verantwoord hout.

STIP zorgt voor meer verantwoord bos

Wat zou er gebeuren als alle houtbedrijven onder de STIP regeling zouden vallen?

Dan werd er alleen nog maar goed hout verkocht. Want voor ander hout was er dan geen ruimte meer. Het aantal STIP-gecertificeerde houtbedrijven groeit snel. Het zijn bedrijven die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen en die uit overtuiging willen bijdragen aan de groei van de hoeveelheid verantwoord beheerd bos. 96%* van de STIP-bedrijven vindt dat STIP dat ook daadwerkelijk doet. 36%* van de STIP-bedrijven is zelfs méér verantwoord hout gaan aankopen dan ze daarvoor al deden. Dus dat gaat de goede kant op – zéker als je bedenkt dat STIP pas een jaar bestaat.

Waar koopt u uw hout?

Alleen als u hout koopt bij een onderneming met een STIP-bedrijfskeurmerk kunt u erop vertrouwen dat u ‘goed hout’ krijgt zónder dat u dat zelf hoeft te controleren. Hout uit verantwoord beheerde bossen. Bossen waar netjes wordt omgegaan met natuur, milieu, mens en dier. Bossen die hergroeien en zo blijvend bijdragen aan ecosystemen en circulariteit. Dat wilt u toch ook? Zet daarom een punt achter zomaar hout inkopen. En begin ook aan STIP.

(*) Bron: enquete STIP bedrijven; oktober 2018

Menu sluiten