STIP

Zo werkt STIP

Ons uitgangspunt is als volgt: alleen STIP toont onafhankelijk aan dat STIP-bedrijven alleen verantwoord geproduceerd hout verkopen.

STIP sluit een principieel verbond met verantwoorde en betrokken houtverwerkers. Een bedrijf dat in aanmerking wil komen voor het STIP-certificaat mag alléén hout inkopen en dus verkopen dat verantwoord geproduceerd is. Oftewel, hout dat afkomstig is uit door TPAC goedgekeurde bosbeheersystemen**Hout dat voldoet aan categorie A bewijs (certificatiesystemen) van de Dutch Procurement Criteria for Timber ten aanzien van verantwoord bosbeheer en de handelsketen. De criteria zijn te vinden op www.tpac.smk.nl, onder “Documents”. Het hout is geaccepteerd door de “State secretary for the Dutch Procurement Policy”. Het gaat hierbij om aantoonbaar verantwoord geproduceerd hout, claims als FSC 100%, FSC Mix Credit, FSC Mix ≥70% en ≥ 70% PEFC gecertificeerd zijn toegestaan, de claims “FSC ® Controlled Wood”, PEFC Controlled Sources of Keurhout legaal zijn derhalve uitgesloten van deze regeling. Aangezien een STIP-bedrijf meerdere toegelaten systemen mag mengen met diverse claims geldt voor STIP de laagst gehanteerde claim; 70%..

STIP: alleen verantwoord geproduceerd hout
 • De zekerheid van verantwoord geproduceerd hout

  In een uitgebreid en zorgvuldig certificeringsproces wordt een kandidaat-STIP-bedrijf door deskundigen van een geaccrediteerde certificatie-instelling onderzocht. Alle relevante aspecten komen daarbij meermaals aan bod. Is alles in orde? Wordt er inderdaad uitsluitend verantwoord geproduceerd hout ingekocht? En dus: verkocht? Als alles klopt ontvangt het bedrijf het STIP-certificaat. Met dat keurmerk kunnen houtbedrijven aan hun afnemers duidelijk maken: bij ons koop je zekerheid.

  1.
 • Periodiek opnieuw gecontroleerd

  Om die zekerheid blijvend te kunnen garanderen worden STIP-bedrijven daarna periodiek gecontroleerd door objectieve inspecteurs van certificatiebedrijven. Zij controleren onafhankelijk de naleving van de normen van STIP. Alleen als iedere keer aan de schema-eisen wordt voldaan, mag het betreffende bedrijf het STIP-keurmerk blijven voeren. Zo waarborgen we continu de zekerheid van ons keurmerk zodat klanten kunnen vertrouwen op STIP-gecertificeerde bedrijven.

  2.
 • Koop bij een STIP-bedrijf

  Als je klant wordt van een STIP-bedrijf, dan snijdt STIP extra hout. Dan lever je immers een bijdrage aan het streven om samen te bereiken dat álle hout verantwoord geproduceerd hout is. Een waardevolle bijdrage aan een duurzamere wereld.

  3.
Menu sluiten