STIP

Krijgt u wel goed hout? Controle op FSC en PEFC ontbreekt vaak…

6 oktober 2018

Bent u opdrachtgever voor de bouw-, infra-, meubel- of verpakkingssector? En wilt u bewust omgaan met bos, mens en dier? Dan doet u waarschijnlijk zaken met houtbedrijven die het FSC en/of PEFC-logo voeren. Maar… wist u dat u dan bij elke levering zélf moet controleren of u ook daadwerkelijk FSC of PEFC-hout geleverd krijgt??

Anders bent u daar niet zeker van. Want een houtbedrijf met een FSC- of PEFC-certificaat mag ook ander hout leveren. Hout dat helemaal nìet uit verantwoord beheerd bos afkomstig is. Het is een raar geval: veel mensen denken dat als ze een FSC- of PEFC-certificaat bij een bedrijf zien staan, ze ‘met de ogen dicht’ kunnen shoppen. Helaas: niets is echter minder waar.

Klopt het wel? Dat is uw eigen verantwoordelijkheid!

Dat zit namelijk zo: FSC en PEFC zijn zogenaamde Chain-of-Custody certificaten.

In gewone mensentaal: productcertificaten die worden toegekend aan bepaalde partijen hout, die in de volledige handelsketen, van bos tot en met eindtoepassingsniveau gevolgd moeten worden om dat éne specifieke merk uiteindelijk te kunnen dragen. Het motto is dan ‘staat het er op, dan klopt het ook’. Houtbedrijven met zo’n certificaat kúnnen dus hout leveren met een van beide keurmerken. Maar uiteindelijk ligt bij u, als eindverantwoordelijke, de administratieve verplichting om facturen en afleverbonnen te controleren om vast te stellen of u wel heeft gekregen wat u verwacht. In veel gevallen blijft die controle achterwege. Misschien niet bij u, maar wel bij andere afnemers.

Er is een simpele oplossing. Die heet: STIP.

Zelf veel moeten controleren, allerlei administratieve verplichtingen… dat is niet fijn. Toch? Daarom is er een simpele oplossing voor iedereen die alleen ‘goed hout’ kopen wil. Die oplossing heet STIP. STIP is een bedrijfskeurmerk. Ieder STIP bedrijf garandeert dat het uitsluitend hout uit verantwoorde bossen in- en dus verkoopt. En dat het zich daar vrijwillig op laat controleren door een officiële certificatie-instelling. Koopt u hout bij een STIP-bedrijf, dan is dat hout bij voorbaat dus altijd ‘goed hout’. U hoeft dus niets te controleren en er niet meer wakker van te liggen of u wel een bijdrage heeft geleverd aan verantwoord bosbeheer.

Uit passie en overtuiging

Het STIP-bedrijfskeurmerk is ontstaan in, door en voor de houtbranche zelf. Uit passie en overtuiging. Passie voor het mooie materiaal dat hout van zichzelf is. En uit de overtuiging dat we goed moeten zorgen voor onze aarde, voor de bossen op de allereerste plaats. Dat willen STIP-ondernemers in de houtbranche vorm en inhoud geven door uitsluitend en alleen verantwoord hout te verkopen. Hout uit zorgvuldig beheerde bossen. In vrijwel alle gevallen is dat FSC- en/of PEFC-gecertificeerd hout. Met andere woorden: wie zekerheid wil dat hij of zij FSC- of PEFC-hout koopt, doet zaken met een STIP-bedrijf. Zo makkelijk is het!

Menu sluiten