STIP

Acht redenen waarom het STIP-bedrijfskeurmerk nodig is

12 oktober 2018

Het STIP-bedrijfskeurmerk krijgt veel steun in de markt. Dat is natuurlijk niet toevallig. Passie voor hout en betrokkenheid bij natuur en milieu spelen in de houtsector een hoofdrol. Kent u de acht belangrijkste redenen waarom het STIP-bedrijfskeurmerk méér dan nodig is?

Alleen maar goed hout

1. Uitsluitend het STIP-bedrijfskeurmerk garandeert dat een houtbedrijf alleen maar ‘goed hout’ verkoopt. Ieder houtbedrijf met een STIP-bedrijfskeurmerk wordt periodiek gecontroleerd door een officiële certificatie-instelling. Het keurmerk wordt slechts toegekend als al het hout dat daar wordt verhandeld of verwerkt afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen.

Het verschil met FSC en PEFC

2. Is dat dan niet zo wanneer een houtbedrijf een FSC of PEFC-certificaat bezit?Nee. Dat toont slechts aan dat het betreffende bedrijf ‘goed hout’ kán leveren.
Maar het mag ook hout leveren dat helemaal niet uit duurzaam of verantwoord bos komt. Per partij hout kan dat dus verschillend zijn!

Verdere controle overbodig

3. Afnemers van een STIP-bedrijf hoeven zelf niets te controleren. Doordat een objectieve deskundige partij de onderneming die het STIP-bedrijfskeurmerk voert periodiek onder de loep neemt, weten ze bij voorbaat zeker dat het hout dat zij kopen verantwoord hout is.

Minder rompslomp

4. Wie bij een FSC en/of PEFC-gecertificeerd bedrijf hout koopt, moet expliciet vragen om hout dat aan de FSC en/of PEFC kwalificaties voldoet. En moet vervolgens zelf controleren of het uiteindelijk geleverde hout volledig voldoet aan de FSC en/of PEFC eisen. Dit brengt veel administratieve rompslomp (plus veel bijbehorende kosten) met zich mee. Een sta in de weg bij een verantwoorde keuze.

Bewust duurzaam

5. Het STIP-bedrijfskeurmerk brengt onderscheid aan. Bedrijven mét dat keurmerk laten zien dat zij uit overtuiging uitsluitend en alleen ‘goed hout’ leveren en/of verwerken. Het zijn bedrijven die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen – en zich daarop vrijwillig laten controleren door een onafhankelijke partij!

Combinaties mogelijk

6. Bedrijven met het STIP-keurmerk leveren zekerheid. De zekerheid van hout uit verantwoord beheerde bossen. Dat geldt óók wanneer je bij hen ‘samengestelde’ producten van hout koopt. Waarin FSC en PEFC-gecertificeerd hout wordt gecombineerd om tot een optimaal product te komen. STIP-bedrijven leveren zulke producten onder certificaat: het STIP-bedrijfskeurmerk.

Eerlijk duurt het langst

7. Het STIP-bedrijfskeurmerk geeft ook kleinere houtverwerkers een faire kans. Omdat het STIP-houtbedrijf minder administratieve en logistieke verplichtingen krijgt opgelegd, maakt het ook minder kosten. Het STIP-bedrijfskeurmerk bewijst: duurzaamheid hoeft je niet altijd de hoofdprijs te kosten.

STIP heeft veel supporters

8. Grote marktpartijen zijn supporter van STIP. Kijk maar hier. Waarom? Zij ondersteunen de eenvoud en duidelijkheid van het STIP-bedrijfskeurmerk: álle hout uit verantwoord beheerd bos. Een bewuste keuze voor iedereen in onder meer de bouw, meubelindustrie en in de verpakkingssector die bij wil dragen aan een betere wereld!

Menu sluiten