Zo werkt STIP

STIP sluit een verbond met verantwoorde en betrokken houtverwerkers. Een bedrijf dat in aanmerking wil komen voor het STIP bedrijfscertificaat, mag alléén hout inkopen en dus verkopen dat verantwoord geproduceerd is. Oftewel, hout dat afkomstig is uit door TPAC goedgekeurde bosbeheerssystemen.

1. De zekerheid van verantwoord hout

Een STIP-bedrijf koopt alleen maar verantwoord in, dus kan ook alleen maar verantwoord hout verkopen. Dat brengt het STIP-certificaat tot uitdrukking en wordt gecontroleerd door de certificeerder. In een uitgebreid en zorgvuldig certificeringsproces wordt een kandidaat-STIP-bedrijf door deskundigen van een geaccrediteerde certificatie-instelling onderzocht. Alle relevante aspecten komen daarbij meermaals aan bod. Is alles in orde? Wordt er inderdaad uitsluitend verantwoord geproduceerd hout ingekocht? En dus: verkocht? Als alles klopt ontvangt het bedrijf het STIP-certificaat. Met dat keurmerk kunnen houtbedrijven aan hun afnemers duidelijk maken: bij ons koopt u zekerheid. Altijd.

2. Periodiek opnieuw gecontroleerd

Altijd, want STIP-bedrijven worden -nadat zij gecertificeerd zijn- periodiek gecon­troleerd door inspecteurs, die de naleving van de normen van STIP nagaan. Alleen als iedere keer aan de certificatiecriteria wordt voldaan, mag het betreffende bedrijf het STIP- keurmerk blijven voeren. En omdat alles in orde is, zijn afnemers van STIP-bedrijven op voorhand zeker.

3. Sluit ook een verbond met een STIP-bedrijf

Als u als afnemer van hout óók een ‘verbond’ sluit met een of meerdere STIP-bedrijven, dan snijdt STIP extra hout. Dan levert u immers een bijdrage aan het streven om samen te bereiken dat álle hout verantwoord geproduceerd hout is. Een bijdrage aan een duurzame, betere wereld.

Stel uw vraag
Sluiten